Nykyää pelejä tulee ilmoille todella paljon. Nykyään on myös mahdollista tehdä tuotoksia joissa riittää pelattavaa kymmeneksi ja taas kymmeniksi tunneiksi, joissakin tapauksissa saattaa 100 tuntiakin mennä rikki. Mutta miten se vaikuttaa sitten niihin peleihin, joissa pelattavaa on vain siihen kymmyneen tuntiin? Tuntuvatko nämä lyhyemmän keston omaavat pelit sitten säälittävän lyhyiltä?

Nyt keskityn itse yksipelinkampanjaan tai pelin tarinaan. En puhu peleistä joissa pituutta tulee moninpelistä (League of Legends, Smite, Overwatch...) jota pelataan verkossa, enkä myöskään puhua peleistä jotka käyttävät yhtä simppeliä ideaa oli sitten online tai offline (Gwent, Tetris...).


Tätä tilannetta voi alkaa miettiä useammalla tavalla. Itse mietin ensiksi sitä, että millaiset ne 10 tuntia olivat? Pelissä nimittäin on niin paljon liikkuvia osia, että pituus ei ole aina laadun tae. Otan yhtenä erittäin hyvänä esimerkkinä Naughty Dogin Uncharted 4: Thief's End pelin. Sen pituus on keskivertopelaajalla karkeasti arvitoituna 10-20 tuntia. Veikkaisin että itse käytin ensimmäiseen pelikertaani vähän vajaa 25 tuntia. Peli on todella hienon näköinen ja kokemuksesta tiedän että Uncharted peleissä on paljon piilotettua tavaraa ja parissa kentässä on todella paljon tutkittavaa. Sitten kun tietää tasan tarkkaan mitä pelissä tulee missäkin paikassa tehdä, niin kyllä tämän pelaa läpi alle 10 tunnissa.

Uudelleenpeluuarvo on eräs puoli mikä on näillä lyhyemmillä peleillä helposti todella vahva, jos peli on mitenkään miellyttävä. Unchartedin tapauksessa se johtuu siitä että pelin grafiikoita voi muokata todella paljon, itse pidin todella paljon sarjakuvamaisesta ulkoasusta ja olihan se pirun hauskaa leikkiä millä tahansa haluamallaan aseella ja mahdollisesti parilla lisätehosteella.


Toisena esimerkkinä käytän peliä Wolf Among Us, Telltale Gamesin mestariteosta. Tämän pelin läpäisyaika ensimmäisellä kerralla oli noin 12 tuntia. Wolf Among Us on tosin tarinakeskeinen peli joka koostuu viidestä jaksosta joista jokaisen pelaa läpi siinä kahdessa tunnissa, parissa jaksossa voi olla vähän enemmän sisältöä. Mutta Wolf Among Us on myös sellainen peli jonka pelaa erittäin mielellään läpi myös uudestaan. Valintojen mukaan etenevät pelit kestävät helposti parikin uudelleenpeluukertaa ja sanoisin että olen itse pelannut tämän pelin läpi ainakin viidesti.


Mitä tulee näihin massiivisiin useiden kymmenien tuntien peleihin, niin Witcher 3: Wild Hunt sekä valtaosa Kingdom Hearts ja Final Fantasy peleistä nousevat minulla niihin peleihin joihin on saanut uppoamaan yli 100 tuntia. Witcher kolmosen tapauksessa kyseessä on niin laaja peli, että vaikka sillä on uudelleenpeluuarvoa, niin aikaa sen pelaamiseen vain ei meinaa koskaan olla tarpeeksi. Witcher on tarinallisesti erittäin vahva peli ja sisältöä on runsaasti. Sitä ei kovin helposti aleta pelaamaan alusta asti.

Tälläisten pelien alusta aloittaminen on minulle myös hivenen hankalaa siksi, että kun olen pelannut pitkään ja hyvin kehitetyllä hahmolla ja kaikilla parhailla varusteilla, niin ei ole helppoa aloittaa alusta. Myös monien tehtävien suorittamisen jälkeen ei ole helppoa tyhjentää karttaa ja alkaa taas tutkimaan kaikkia paikkoja uudestaan.


Sanoisin että pituus ei automaattisesti määritä sitä, onko peli hyvä vai huono. Tietenkin monissa tapauksissa sillä on väliä että kuinka kauan pelistä irtoaa pelattavaa, mutta jos peli muuttuu pakkopullaksi ja sen pelaaminen ei ole hauskaa, niin onko pituus silloin edes hyvä asia, ei välttämättä. Niitäkin pelejä on tullut vastaan jotka ovat oikeasti aika tylsiä ja itse olen tällä Trophy-aikakaudella juurikin niitä pelaajia (olin tosin jo aiemmin) jotka eivät jätä peliä kesken kun ovat sen aloittaneet.Se että peliä ei jätä kesken, saa näkemään tämän pituuden uudella tavalla. Jos peli ei tunnu kovin hyvältä, niin se pituus ei ole plussaa.


Sanoisin että jos pelistä riittää pelattavaa 10 tunniksi, niin se on ihan hyvä. Silloin peli ei ole liian lyhyt, mutta sanotaan että 5 tuntia on liian lyhyt aika täyshintaiselle pelille. Jos pelin läpäisemiseen kuluu yli 25 tuntia, niin silloin on kyseessä pitkä peli. 

Nämä ovat sellaisia asioita jotka riippuvat niin paljon siitä että mistä itse pitää. Esimerkiksi Fallout sarjan pelit pitävät sisällään paljon pelattavaa, mutta en pidä niitä järin hyvinä tai kiinnostavina. Ehkä parhaita pelejä, jos katsotaan pelkkää pituutta, ovat Rocksteadyn Arkham trilogia, Middle-Earth Shadow sarja sekä Last of Us ja Unchartedit. Ne eivät ole liian pitkiä tai liian lyhyitä. Niiden tarina tai pelattavuus ei ala liikaa toistaa itseään läpiipeluun aikana. Myös Kingdom Hearts pelit mahtuvat tähän kategoriaan. Final Fantasy sarja on myös tälläinen, mutta se on enemmänkin tällä puolella jossa pelattavuutta tulee lisää sivuaktiviteeteistä tai grindaamisesta.

Tämä on sellainen aihe joka herättää paljon mielipiteitä, mutta johon on loppuviimeksi hyvin vaikea vastata. Siitä voi vain herättää keskustelua ja tarjota tapoja ajatella sitä.